lørdag 9. februar 2008

Turkmenistan


..er ikke som alle andre land. For å få innreise i Turkmenistan, må vi booke en statsautorisert guide, som møter oss på grensen for å lose oss igjennom landet. Dette innebærer at vi må avtale dato, tid og sted for å møtte denne guiden på grensen i fjellene øst for Iran. Det må gjøres i visumsøknaden 3 måneder i forveien, sammen med en detaljert reiserute.
Det eneste stedet vi får bevege oss fritt er i hovedstaden Ashgabat, hvor vi kan se på den roterende, gullbelagte statuen av den tidligere president-på-livstid, Saparmurat Atayevich Niyazov, alias Turkmenbashi som betyr "Alle Turkmeneres far" eller noe slikt. Hvorfor roterer den? For at han alltid skal ha solen i ansiktet, selvsagt. Han oppkalte også alle dager og måneder etter seg selv og sin familie, og den første måneden i året heter Turkmenbashi.

Mens noen land skattlegger bensin, er den statssubsidiert i Turkmenistan. En liter koster visstnok rundt 10 øre. Men han var også ivrig på å forby ting. Han gjorde seg kjent for var å totalforby opera og ballett, langt hår, skjegg, bilstereo, og musikkopptak. Lærere fikk visstnok trekk i lønn hvis de ikke hyllet presidenten nok. Nyhetsopplesere på TV fikk ikke lov å ha på seg sminke.
Presidenten døde plutselig 21. Desember 2006, men mange av lovene eksisterer visstnok enda. Hvilke får vi finne ut når vi kommer dit..


2 kommentarer:

Unknown sa...

Dette ser veldig spennende ut, visst dere har en ekstra plass i bilen til en siddis så må dere gi bekjed??

Uansett så ønsker dere en riktig god tur !

Parker sa...

You guys are definitely going win! Turkmenistan looks like a fun place to stop for a few days vacation, no? Beach...